Verantwoord medicatie voorschrijven voor huisdieren

Bij Pets Health Nieuwegein streven wij ernaar om goede diergeneeskundige zorg te leveren voor uw huisdier. Om dit te realiseren, houden wij onze kennis actueel met nascholingen binnen en buiten de praktijk. We proberen het bezoek aan onze kliniek voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken door 'fear free' te werken. Wij volgen de wettelijke bepalingen voor het uitvoeren van diergeneeskundige handelingen en het voorschrijven van medicatie.

In het kader van diergeneeskundig correct handelen is het niet mogelijk om medicatie voor te schrijven wanneer uw huisdier niet recent door onze dierenarts is onderzocht.

Hoe recent uw huisdier door onze dierenarts onderzocht moet zijn, hangt af van de leeftijd van uw huisdier, de aandoening waaraan het lijdt en de soort voorgeschreven medicatie. De termijn van 1 jaar mag echter nooit worden overschreden.

Wat is verantwoord medicatie voorschrijven?

  1. De keuze voor medicatie op basis van een volledige anamnese, gedegen lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek.
  2. Het bepalen van de juiste dosering, duur en toedieningswijze van medicatie, specifiek voor uw huisdier. Dit doen wij op basis van gewicht, voedingstoestand en het karakter van uw huisdier.
  3. Voorlichting aan eigenaren over de toedieningswijze, duur van de kuur, het eventueel afbouwen van de medicatie en mogelijke bijwerkingen.
  4. Regelmatige evaluatie, om te monitoren of de medicatie nog bij de huidige situatie past en of de medicatie voldoende werkt. Het therapieplan moet mogelijk worden aangepast.

Verantwoord gebruik van antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die specifiek bacteriën bestrijden. Er zijn veel verschillende antibiotica met verschillende werkingen. Sommige antibiotica doden bacteriën, andere remmen de groei af.

Het is belangrijk om antibiotica verantwoord voor te schrijven en te gebruiken om resistentie te voorkomen. Bacteriën kunnen resistentie ontwikkelen tegen antibiotica, waardoor ze niet of minder werkzaam zijn. Door resistente bacteriën kan de genezing langer duren en kan de kans op sterfte toenemen. Antibioticaresistentie is zowel in de diergeneeskunde als de humane geneeskunde een groeiend probleem.

Verantwoord gebruik van antibiotica ligt zowel bij de voorschrijvende dierenarts als bij u als eigenaar. Het is daarom belangrijk dat u:

  • de instructies op het etiket volgt voor dosering, frequentie en duur van de kuur;
  • de kuur antibiotica afmaakt, tenzij uw dierenarts u anders adviseert;
  • nooit antibiotica aan andere dieren geeft dan het dier waaraan het is voorgeschreven;
  • nooit restjes bewaart voor toekomstig gebruik.