Het belang van ontwormen
Regelmatig ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid. Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen. Wormen kunnen ook gezondheidsklachten geven bij de mens. Het is daarom belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.
Verschillende manieren om te ontwormen
Ontwormen kan op verschillende manieren. De meest gebruikte middelen zijn pasta, tabletten of pipetten. Welk middel u het beste kunt gebruiken hangt voornamelijk af van uw voorkeur en de voorkeur van uw huisdier.
Wormen zijn lang niet altijd zichtbaar
Wormen zijn lang niet altijd te zien bij uw huisdier, eitjes van wormen zijn namelijk zo klein dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Als je wel wormen ziet, bijvoorbeeld in ontlasting of uitbraaksel, dan weet u zeker dat uw huisdier besmet is. Meestal heeft uw hond echter weinig last van een worminfectie. Heeft uw huisdier last van wormen? Ontworm dan na 2-4 weken nogmaals wanneer u wormen heeft waargenomen bij uw huisdier. Deze herhaling is van belang omdat een wormmiddel alleen volwassen wormen in de darm doodt en niet de eitjes in het lichaam die later uitkomen. De meest wormmiddelen hebben geen nawerking, waardoor uw hond of kat zich de volgende dag opnieuw kan besmetten.
De belangrijkste wormen bij hond en kat:
- Spoelworm: spoelwormen zijn ronde wormen die in de dunne darm van een hond of kat leven. Deze wormen zijn meestal niet zichtbaar in de ontlasting van uw huisdier, soms wel in braaksel. De wormen zien eruit als opgerolde elastiekjes. Bijna alle puppy’s en kittens hebben last van spoelworm, omdat deze worden overgedragen via de moedermelk. Om die reden moet u een puppy of kitten vaker ontwormen dan een volwassen dier. Ook mensen, met name jonge kinderen, kunnen besmet worden met spoelwormen wanneer zij eitjes binnenkrijgen. Dit kan gebeuren bij het aaien of knuffelen van uw huisdier. Mensen krijgen geen volwassen wormen in hun darm, maar de larven die uit de eitjes komen. Deze trekken vervolgens door het lichaam, waar zij gezondheidsproblemen veroorzaken zoals luchtwegproblemen, koorts en buikpijn.
- Lintworm: lintwormen zijn lange witte wormen die uit allemaal kleine stukjes bestaan. In die verschillende onderdelen zitten allemaal wormeneitjes. Lintwormen lijken op rijstkorrels en zijn soms zichtbaar in de haren rondom de anus, in de ontlasting of in de mand. Lintwormen worden overgedragen via een tussengastheer. Dit kan bijvoorbeeld een prooidier zijn, zoals een muis of rat, maar ook door vlooien worden lintwormen overgedragen. Ontworm uw hond of kat daarom na een vlooieninfectie.
- Vossenlintworm: via ontlasting van de vos of door het eten van besmette knaagdieren kan de hond besmet raken met deze worm. Vossenlintworm is ook besmettelijk voor mensen en tast na infectie met name de lever en andere organen aan. Wanneer dit niet op tijd wordt behandeld, is besmetting van de vossenlintworm bij de mens zelfs dodelijk.
- Hartworm: Wanneer u met uw hond of kat naar het buitenland gaat, moet u ook alert zijn op hartworm. Honden zijn gevoeliger voor hartworm dan katten. Hartworm komt met name in Zuid- en Oost-Europa voor en wordt overgedragen door muggen. Wanneer hartworm acuut bestreden wordt door middel van een medicijn, kan dit een verstopping van de bloedvaten tot gevolg hebben. Het beste is om hartworm te voorkomen. Ontworm uw hond daarom op de dag van thuiskomst en 4 weken later nogmaals met een effectief wormenbestrijdingsmiddel. Indien u langer dan 4 weken in het buitenland verblijft, raden wij aan uw hond maandelijks te ontwormen.
Niet alle ontwormingsmiddelen zijn werkzaam tegen alle soorten wormen. Hartworm vraagt bijvoorbeeld om een ander middel dan de wormen die ook in Nederland voorkomen. Bij twijfel over het juiste middel kunt u altijd even binnenlopen in onze Pets Health dierenkliniek.
Hoe vaak uw huisdier ontwormen?
In het algemeen wordt aangeraden om uw huisdier 4 keer per jaar te ontwormen. Indien uw huisdier vers vlees, ontlasting of prooidieren eet, kunt u beter vaker ontwormen. Onderstaand keuzediagram helpt u het bepalen van de juiste frequentie.
Risicogroep A: 1-2 keer per jaar ontwormen
Risicogroep B: 4 keer per jaar ontwormen
Risicogroep C: meer dan 4 keer per jaar ontwormen, afhankelijk van de hoeveelheid vers vlees en prooidieren dat uw huisdier eet.
Risicogroep D: elke maand ontwormen
Puppy’s en kitten moeten vaker ontwormd worden, doordat zij via melk besmet worden door hun moeder.
Wanneer u zich aan het volgende schema houdt, biedt u uw huisdier de beste bescherming tegen wormen.
2 wk | 3 wk | 4 wk | 5 wk | 6 wk | 7 wk | 8 wk | |
Pup | x | x | x | x | |||
Kitten | x | x | x |
Tot de leeftijd van 6 maanden, kunt u uw hond of kat het beste maandelijks ontwormen. Daarna kunt u overstappen op het schema van 4 keer per jaar ontwormen. Voor een binnenkat is het voldoende om 1 à 2 keer per jaar te ontwormen, tenzij u vers vlees voert of uw kat vaak muizen vangt. In dat geval is het wel aan te raden vaker te ontwormen.