Afscheid nemen van uw huisdier
Wanneer is het tijd om afscheid te nemen van uw huisdier? En hoe wilt u dat de uitvaart van uw huisdier eruit ziet? Wat zijn de opties? Misschien wilt u nog liever niet nadenken over de antwoorden op deze vragen. Toch is het goed om alvast stil te staan bij het afscheid, zodat u weet wat de mogelijkheden zijn wanneer het moment daar is.
Wanneer is het tijd om afscheid te nemen?
Een van de meest lastige beslissingen als huisdiereigenaar, is de beslissing om uw huisdier in te laten slapen. Soms is het moment van euthanasie duidelijk, maar veel vaker gaat een dier langzaam achteruit en is het veel moeilijker om het juiste moment te bepalen. Wanneer u twijfelt over de kwaliteit van leven van uw huisdier, kunt u uw dierenarts altijd om advies vragen. Uiteraard bepaalt u zelf het moment van afscheid nemen. Het welzijn van uw huisdier moet daarbij voorop staan. Het moment van inslapen uitstellen, zal de pijn voor u uiteindelijk niet minder maken.
Euthanasie bij de dierenarts of thuis?
Wanneer u de beslissing heeft genomen kunt u kiezen waar de euthanasie zal plaatsvinden. Dit kan bij ons in de kliniek, maar voor sommige huisdieren is het prettiger wanneer dit thuis gebeurt. Het is minder stressvol en uw huisdier wordt in zijn vertrouwde omgeving ingeslapen. Welke optie u ook kiest, u krijgt van ons altijd voldoende tijd om afscheid te nemen.
Mogelijkheden na het overlijden van uw huisdier
We begrijpen dat het niet makkelijk is om te beslissen op welke manier u afscheid wil nemen van uw huisdier. Wel is het prettig om te weten welke opties er zijn:
- Begraven: Honden, katten en andere kleine gezelschapsdieren mogen in de tuin worden begraven wanneer u dit prettig vindt. Het graf moet tenminste 75 cm diep zijn en uw huisdier mag alleen gewikkeld zijn in biologisch afbreekbaar materiaal. Het is niet toegestaan om huisdieren in openbaar gebied te begraven. Wel kunt u kiezen voor een speciale huisdierbegraafplaats, vergelijkbaar met een begraafplaats voor mensen. Zo kunt u uw huisdier altijd opzoeken wanneer u dit wilt.
- Cremeren: Wanneer u ervoor kiest om uw huisdier te laten cremeren, kan het dier bij de dierenarts worden opgehaald of u kunt uw huisdier zelf naar het crematorium brengen. U kunt kiezen voor een groepscrematie of een individuele crematie. Bij een individuele crematie kunt u de as van uw huisdier bewaren in een urn, te begraven of uitstrooien. Bij een groepscrematie worden meerdere dieren in een kleine groep gecremeerd. Het overgebleven as wordt uitgestrooid door het crematorium.
- Destructie: Na het overlijden van uw huisdier, kunt u het dier achterlaten bij de dierenarts. Indien u niet kiest voor begraven of cremeren, zal het dier worden opgehaald voor destructie. Bij destructie wordt het huisdier samengevoegd met andere overleden huisdieren, vee en slachtafval en behandeld als restafval. Dit restafval wordt vervolgens omgezet in duurzame brandstoffen. Destructie is de goedkoopste manier om afscheid te nemen van uw huisdier. Indien u het belangrijk vindt dat er respectvol met uw huisdier wordt omgegaan na het overlijden is destructie geen goede optie.
- Wetenschap: Met een dierdonorcodicil kunt u uw huisdier na overlijden ter beschikking stellen aan Universiteit Utrecht. Hiermee vervangt uw huisdier een proefdier, waardoor u een leven kunt redden. Studenten diergeneeskunde gebruiken uw huisdier tijdens de anatomielessen. Er wordt respectvol met uw huisdier omgegaan tijdens dit proces en uw huisdier levert een nuttige bijdrage aan een nieuwe generatie dierenartsen.
Goed om te weten
Er is geen goede of verkeerde keuze, maar u moet kiezen voor de optie waar u zich goed bij voelt. Uw huisdier is overleden en krijgt hier immers niets meer van mee. Een keuze waar u vrede mee heeft zal u helpen bij het verwerken van het verdriet.
U kunt ons altijd bellen met vragen over euthanasie en de mogelijkheden na het overlijden. We begrijpen dat dit een moeilijke beslissing voor u is en we steunen u graag waar mogelijk.